? ??????????????Kissed? ????? ?? ???Rating: 4.0 (1 Rating)??6 Grabs Today. 2006 Total Grabs. ??????Preview
?? | ??Get the Code?? ?? ?????Make Love? ????? ?? ???Rating: 3.6 (82 Ratings)??0 Grabs Today. 4490 Total Grabs. ??????Preview?? | ??Get the Code?? ?? ???????????????????????????????? BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS ?

Monday, October 06, 2008

Diari Aidilfitri 2008 3

Lama bersembang di rumah Azizan, kami bertolak ke rumah Salleh di Tampin. Hujan renyai dan kemudiannya bertukar lebat mengiringi 'konvoi' kami ke Tampin. Bagi aku, ini hari kedua berturut-turut aku ke rumah Salleh. Segan pula. Tetapi disebabkan kawan-kawan lama, aku selamba saja. Fuh lama kami berbual. Semuanya berkisar zaman sekolah. Apa lagi topik menarik? Semua 'rahsia' lama terbuka. Kadang-kadang serius dan kadang-kadang berderai tawa kami bila ada saja kisah-kisah lawak yang timbul. Bagaikan saat itu berulang kembali.
Kurang lebih pukul 5 petang, kami menamatkan 'reunion' kecil itu dengan saling bermaafan dan bersalaman. Suasana mendung beserta hujan renyai petang itu bagaikan tidak mengizinkan pertemuan singkat itu berlanjutan. Namun, masing-masing ada komitmen yang perlu dibereskan. Hiba juga rasa hati untuk berpisah. Kami rasa, kami ini masih lagi pelajar asrama Sekolah Menengah Agama Ulu Gadong, lagaknya. Seolah-olahnya masih dengan suasana bergurau, usik-mengusik, bertengkar, bermasam muka, buat projek bukan-bukan, couple, ponteng, panjat pagar dan macam-macam lagi aksi nakal.
Aku sempat berpesan pada Cuman, Insya Allah jika ada umur lagi, ada kesihatan dan kemampuan, 2009 kita cuba merancang satu konvoi ke rumah kawan-kawan lama, Insya Allah.

Diari Aidilfitri 2

Aku bertolak dari rumah Jamil menuju ke rumah Azizan. Cuman telah menunggu di Masjid Kg Tengah. Bertahun aku tidak bersua muka dengan Cuman, sekadar berbalas sms dan email, akhirnya bertemu juga. Alhamdulillah, Cuman nampaknya makin sihat disamping 3 heronya. Kemudian Azizan sampai, dan mengajak terus ke rumahnya.

Bertahun semenjak dari tamat zaman persekolahan, aku langsung tidak mendengar khabar dari Azizan. Kuasa Allah, bertemu juga di Aidilfitri 2008 ini, Alhamdulillah. Dia masih dilihat 'mantain'. Macam dulu juga. Macam zaman dia panjat pokok kelapa di belakang sekolah Agama Gemencheh dulu. Bekerja sendiri dan mempunyai 5 orang anak. Khabarnya yang sulong dalam darjah 5, Alhamdulillah.

Tiada apa lagi yang istimewa bagi aku selain dari berkumpul bersama semua kawan lama dan bertanya khabar. Sekalipun kuih muih yang pelbagai terhidang, bercerita sesama lebih menyeronokkan. Hari itu, ada juga cadangan untuk ke Bukit Jalor, ke Sg Kelamah, ke Gadong namun kesuntukan waktu benar-benar membataskan. Cuman juga bersemangat untuk bertemu kawan-kawan lama sekalipun difahamkan dia baru sihat sedikit dari demam.

Diari Aidil Fitri 2008 1

Salam. Lama tidak menjengah. Al maklum kesibukan berhari raya sedikit membataskan waktu untuk updatekan blog ini. Apa pun, syukur Al hamdulillah, suasana Aidilfitri tahun ini tetap diraikan seperti juga tahun-tahun yang sudah.
Sabtu, 4 Oktober hari yang 4 Aidilfitri, aku ke rumah Salleh di Rumah Rakyat Repah, Tampin. Bertolak dari Durian Tunggal, Melaka pun terlalu lewat lebih kurang pukul 6 petang. Aku tiba pun 30 minit kemudian. Kebetulannya, adik bongsu Salleh melangsungkan perkahwinan. Jadi, sambil menyelam minum airlah. Sambil meraikan majlis, kita berhari raya bersama. Aku, isteri dan anak-anak dijamu dengan hidangan yang menyelerakan. Kari kambing antara yang membuka benar selera aku. Terimakasihlah pada Salleh dan isterinya yang sudi melayan aku dan keluarga walaupun aku tiba di ambang maghrib.
Syukur sangat, Alhamdulillah Tuhan masih mengizinkan kita berjumpa di dalam keadaan kita yang masih sihat dan masih berkemampuan.
Ahad 5 Oktober Aidilfitri yang ke 5 aku menerima satu panggilan. Aku terkejut juga, kerana orang yang menelefon aku itu, memang betul-betul lama sangat 'hilang' dari mata dan pengetahuan. Masih kenal Azizan? Nama glamournya Sosot. Satu group sebenarnya dengan aku, Hatta, Pak Tam, Cuman, Cilin, Salizan, Syamsul dan beberapa orang lagi dari SMA atas dan Senawi Gemencheh di dalam tahun 1987-88 dulu. Syukur, dapat kita berhubung balik.
Rancangan aku hari itu, ingin ke rumah Jamil di Felda Jelai 4. Mujur juga Jamil tidak balik lagi ke Seremban. Tiba di Jelai, Jamil minta aku terus ke Rumah ibu mertuanya di FJ 1. Berderau jantung, manakan tidak bukan kah 'cinta lamaku' juga di FJ 1? Malah. tatkala aku melewati jalan ke rumah 'mak mertua tidak jadi' di FJ 1, perasaan aku terawang dek kenangan dulu, alahai.
Tiba di rumah Jamil, Cuman telefon. Rupanya dia sudah ada di rumah Azizan di Kg Tengah, Gemencheh dan mengajak aku dan Jamil ke sana. Sebelum bertolak sempat juga aku dijamu dengan mee hoon. Kata isteri aku sedap. Anak-anak aku pun nampak suka dan cepat mesra dengan anak-anak Jamil. Terimakasih juga pada Jamil dan isterinya.