? ??????????????Kissed? ????? ?? ???Rating: 4.0 (1 Rating)??6 Grabs Today. 2006 Total Grabs. ??????Preview
?? | ??Get the Code?? ?? ?????Make Love? ????? ?? ???Rating: 3.6 (82 Ratings)??0 Grabs Today. 4490 Total Grabs. ??????Preview?? | ??Get the Code?? ?? ???????????????????????????????? BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS ?

Friday, July 31, 2009

Lagi gambar klasik era 88-89 di Gadong!

Ini mesti maso asrama baru masih dalam pembinaan..betul tak bro. Batch den batch yang pertamo dapek duduk...


Fullamak..aku betul2 tabik bro Afiq. Betul2 klasik gambar ni semua. Betul2 aku suka. Rasa nak nangis siot. Bro Afiq, aku 'pinjam' sat gambar ni. Untuk korang semua banyak lagi gambar klasik dari koleksi bro Afiq di SMAHMYUG era 1988-1989 boleh korang tengok di blog WATASHI!
Buat bro Afiq...Thanks a lot!

Zaman dah berubah, dunio dah maju yo tak?


SK Bukit Rokan Utara Satu - satunya Ada Lapangan Golf TAMPIN,

Walaupun terletak di kawasan luar bandar, Sekolah Kebangsaan Bukit Rokan Utara, Gemencheh, dekat sini, mencipta rekod sebagai sekolah pertama di negara ini yang mempunyai lapangan golf.Inisiatif sekolah itu mewujudkan lapangan golf tujuh lubang di kawasan seluas 4.05 hektar itu membolehkan anak-anak peneroka Felda turut menceburi permainan yang sering dikaitkan dengan golongan elit.Guru besar sekolah itu Abdul Rahman Abdul Samad mencetuskan idea tersebut selepas kejayaan sekolah itu muncul johan tiga tahun berturut-turut sejak 2004 dalam sukan kriket bawah 12 tahun peringkat kebangsaan."
- Takut lak dah tak pandai nak motong..dulu kengkawan den nak pakai seluar kocek tampal ko, nak pakai kasut yang ado namo susah payah gi motong..

Tak do zook..eee

Kau Jamil, jangan kau ingat kau budak lamo kau boleh buek apo-apo...dulu bolehlah..kau kongker...sekarang lain..
Gitulah agak ee sikit lobih kurang bahaso yang imam gunokan..den lupo namo "imam" zaman Hafiz tu. Antara perkataan yang selalu digunakan ...TAK DO ZOOK..eeeontah x faham lak den apo menatang zook..? Tapi itulah dengan gayo mato buntang ee..mulut yang menganga sikit..fuh..imam dio punya maghah..
Itu kenangan maso den mulo masuk Gadong. Bodopan dengan brader2 form 5 maso tu. Nak golak pun ado..
mano lah agak ee "imam" tu? Last jumpo kek Tampin. Dio dongan anak2 ee...Mudah2an dio selamatlah hondak ee..Insya Allah...

Renungan Jumaat


KITA sering diingatkan supaya berhati-hati dalam memilih kawan. Rakan yang baik akan membawa kebaikan, sebaliknya yang jahat membawa kemudaratan.

Persahabatan Nabi Muhammad SAW dengan Saidina Abu Bakar adalah ikatan persaudaraan yang perlu dicontohi umat Islam. Mereka sama-sama terbabit dalam perniagaan sehingga menjadi sahabat karib. Kedua-duanya mempunyai akhlak mulia, sama haluan dalam perjuangan sehingga terjalin kasih sayang dan kemesraan.


Persahabatan Rasulullah SAW dengan Abu Bakar adalah contoh terbaik umat akhir zaman dalam memperjuangkan agama. Ia sewajarnya dijadikan panduan bagi umat Islam memilih kawan yang baik. Keutamaan Abu Bakar di mata Rasulullah dijelmakan menerusi sabda Baginda bermaksud:


Jika ditimbang keimanan Abu Bakar dengan keimanan umat sekaliannya, nescaya akan berat lagi keimanan Abu Bakar.” (Hadis riwayat al-Baihaqi).


Rasulullah SAW juga meluahkan isi hatinya kepada Abu Bakar seperti dinaqalkan dalam buku susunan Syed Ahmad Semait, Sepuluh Yang Dijaminkan Masuk Syurga, katanya:


“Semoga Allah merahmatimu! Engkau adalah sahabatku! Engkau telah membenarkanku ketika orang lain mendustakanku, engkau telah membantuku ketika orang lain membiarkanku, engkau telah beriman kepadaku ketika orang lain mendustakanku, engkau telah mententeramkan hatiku ketika hatiku sedang dalam keadaan keluh kesah. Sesungguhnya tiada siapa pun, biar apa pun sekali yang dilakukannya buat diriku yang dapat menyamai apa yang dibuat olehmu.”


Allah SWT memilih Abu Bakar sebagai teman karib Rasulullah SAW dalam mendokong usaha dakwah amat bertepatan sekali.


Mencari kawan yang baik dan mampu membimbing ke arah kebaikanRasulullah SAW bersabda yang bermaksud:


“Teman yang baik dan teman yang tidak baik itu diumpamakan seperti pembawa kasturi dan peniup api, maka si pembawa kasturi mungkin memberikan kasturi itu kepada kamu atau kamu dapat membelinya, atau kamu dapat mencium baunya yang wangi. Bagaimanapun peniup api mungkin membakar pakaianmu atau kamu dapat mencium baunya yang busuk.” (Hadis riwayat al-Bukhari dan Muslim).


Rasulullah SAW menggariskan beberapa perkara bagi memilih teman atau kawan yang baik, antaranya :
Hendaklah bersahabat dengan orang yang bertakwa dan berimanSabda Baginda bermaksud:


“Jangan kamu bersahabat melainkan dengan orang yang beriman dan jangan berikan makan kecuali kepada orang yang bertakwa.” (Hadis riwayat Abu Daud dan at-Tirmizi).


Hindari daripada berkawan dengan yang buruk perangai dan akhlaknyaIbn Asakir menceritakan bahawa Rasulullah SAW bersabda:


“Jauhilah kawan yang buruk (akhlak dan perangainya), kamu akan dikenali sepertinya.”Sabda Baginda lagi :


Seseorang itu berada atas cara hidup kawannya, maka perhatikanlah tiap seorang daripada kamu, siapakah yang didampinginya.” (Hadis riwayat at-Tirmizi dan Abu Daud).


Menegur kesilapan kawan di atas perkara yang benarUbadah Ibn As-Samit berkata: Rasulullah SAW mengikat janji dengan kami supaya dengar dan patuh ketika susah dan senang, yang disukai dan dibenci dan jangan merebut sesuatu dari tuannya kecuali ada bukti kekufurannya. Begitu juga, kami hendaklah berkata benar di mana saja kami berada tanpa takut akan penghinaan daripada seseorang yang suka menghina, semata-mata kerana Allah.รข€ (Hadis riwayat Muslim).


Membantu kawan ketika kesempitan Daripada Ibn Umar bahawa Rasulullah SAW bersabda:


“Seorang Muslim dengan Muslim yang lain adalah bersaudara, dia tidak menzaliminya dan tidak mengelakkan diri daripada menolongnya, sesiapa yang melepas hajatnya, sesiapa yang melepaskan saudaranya daripada sesuatu kesempitan, maka Allah akan melepaskan satu kesempitan daripada kesempitan-kesempitan hari kiamat, dan sesiapa yang menutup (keaiban) saudaranya, maka Allah akan melindunginya pada hari kiamat.” (Hadis riwayat Al-Bukhari dan Muslim).