? ??????????????Kissed? ????? ?? ???Rating: 4.0 (1 Rating)??6 Grabs Today. 2006 Total Grabs. ??????Preview
?? | ??Get the Code?? ?? ?????Make Love? ????? ?? ???Rating: 3.6 (82 Ratings)??0 Grabs Today. 4490 Total Grabs. ??????Preview?? | ??Get the Code?? ?? ???????????????????????????????? BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS ?

Tuesday, January 12, 2010

Sekadar mengingatkan..

KULIM – Laba yang diharapkan, bala yang datang. Begitulah nasib ratusan pelabur di daerah ini apabila dianggarkan lebih RM30 juta wang pelaburan mereka lesap begitu sahaja selepas pengarah sebuah syarikat yang menjalankan skim pelaburan penternakan cacing menghilangkan diri sejak Disember lalu.


Berikutan itu, pelabur terbabit bukan sahaja berputih mata tetapi ada yang terpaksa menanggung beban hutang kerana terdapat wang pelaburan itu dipinjam daripada pelbagai pihak.


Semalam, berpuluh-puluh pelabur berkumpul di hadapan syarikat berkenaan di Jalan Lunas di sini selepas berasa tertipu dengan skim pelaburan yang menjanjikan keuntungan lumayan itu.


Mereka mendakwa tidak kurang 3,000 individu dari seluruh negara menjadi mangsa syarikat tersebut yang turut mempunyai cawangan di Kedah, Pulau Pinang dan Kuala Lumpur.

kredit : kosmo.com.my
Semangat mereka untuk bersama di dalam sektor ini wajar dibanggakan. Tetapi jalan pintas yang diambil demi meraih keuntungan agak mengecewakan. Memang penternakan cacing mampu mencapai pulangan yang lumayan, namun sikap syarikat setan ini benar2 membuatkan orang akan berpandangan serong pada sektor pertanian.
Aku sendiri di pejabat kerapkali didatangi oleh mereka yang mengadu tentang beberapa syarikat yang gagal menunaikan janji mereka untuk membeli balik hasil pertanian yang telah mereka usahakan sepertimana yang telah pihak syarikat anjurkan. Antara komoditi yang popular ialah serai, ikan keli dan sebenarnya banyak lagi.
Kepada korang yang ada kengkawan yang ghairah nak bertani melalui siri2 kursus sebegini, fikirkanlah semula. Bertanya semula kepada penganjur kursus, adakah kursus ini di bawah pengetahuan agensi yang berkaitan? Contohnya : Ternakan ikan dsb di bawah Jabatan perikanan, lembu kambing di bawah veterinar...tanaman di bawah Jabatan Pertanian. Dapatkan pengesahan sebenar dari agensi berkaitan sekiranya syarikat tersebut mendakwa kursus yang mereka anjurkan 'halal'. Jangan percaya bulat2 pada surat perakuan yang ditunjukkan pihak syarikat...
Korang bayangkanlah..sewa hotel atau dewan seminar ++ sehari katalah baru RM 1500. Satu orang peserta kena bayar katalah RM 300. 10 orang dah berapa? 100 orang berapa pulak untung diorang ni? Lagi satu katalah seorang peserta kursus usahakan projek dan berjaya hasilkan 1 tan. 100 orang dah 100 tan...1000? 2000? Wah besar sungguh pasaran syarikat ni? Betul ke? Terdaya ke diorang nak ambil banyak2 tu? Mana mereka pasarkan? Sejauh mana kekuatan pasaran mereka? Ada perjanjian hitam putih x untuk beli balik? Sanggup x mereka untuk diambil tindakan jika gagal membeli balik seperti yang dijanjikan? Siapa yang sign?
Oleh itu, jangan ghairah sangat. Sebaik2nya rujuk dulu pada Kementerian Pertanian dan Industri Asas Tani atau mana2 agensi2 berkaitan!

Mereka masih hilang!
Sibuk benar orang kita berpolitik. Sibuk! Masing2 nak mempertahankan survival kuasa masing2. Hinggakan mungkin kita sudah seakan terlupa tentang anak2 kecil ini yang masih terus hilang....

Masihkah wujudkah mereka ini? Atau...?

Ya Allah...berikanlah petunjukMu kepada mereka yang lapar dan dahaga kuasa. Kembalikanlah anak2 ini ke tempatnya yang mula...di sisi keluarga mereka yang terus menanti..

Tunjukkanlah kekuasaanMu pada mereka yang tergamak memisahkan anak2 ini dari keluarga mereka!